SCANPAN

SCANPAN NUTTIGE INFORMATIE

 

Inhoudsopgave:
• PANNEN
- CLASSIC
- IQ
- PRO IQ
- CTX
- FUSION 5
- IMPACT
- MAITRE D'
• MESSEN
- SCANPAN CLASSIC

 

CLASSIC
Met de Classic serie koekenpannen is het allemaal begonnen, met recht nog steeds het paradepaartje, uit de inmiddels flinke range die SCANPAN te bieden heeft.

 

De pan is uniek door de productiemethode die SCANPAN hanteert:
Het bijzondere is de zogenaamde 'squeeze-cast' technologie; vloeibaar aluminium wordt in een mal gegoten, waarna deze onder enorme druk in de juiste vorm wordt geperst. Hierdoor wordt alle lucht uit het aluminium geperst waardoor er een betere dichtheid ontstaat zodat er tijdens het gebruik een optimale warmte overdracht plaats vindt. Door de dikte van de pan is deze zo goed als onvervormbaar waardoor egaal bakken gegarandeerd is.

 

Na het persen wordt het overtollige materiaal van de randen geschuurd en door zandstraling helemaal schoon gemaakt. Tevens wordt de oppervlakte hierdoor wat ruwer zodat het meteen een uitstekende hechtlaag vormt voor het volgende proces.

 

Nu is het product klaar om het met de befaamde titaniumlaag te voorzien. Deze wordt verhit tot 30.000°C, hierdoor wordt het oxide vloeibaar en verankerd het zich in de gecomprimeerde aluminiumkern van het product.

 

Nu wordt er een antiaanbaklaag aangebracht welke meteen gehard wordt. Door de combinatie van deze sublieme laag en de onderliggende titaniumlaag is het product uitstekend geschikt om met metalen keukenhulpen in te werken. Er kunnen krasjes ontstaan, die echter geen nadelige invloed hebben op de kwaliteit van de antiaanbaklaag. Het grootste gedeelte van de antiaanbaklaag (85%) ligt 'beschermd' in de poriën van de aluminium/titanium legering. Omdat het materiaal sterk warmtegeleidend is, wordt de warmte zowel over de bodem als naar de zijkanten van de pan verdeeld, waardoor een gelijkmatige warmteverdeling ontstaat. De pan is hittebestendig tot 260°C.

 

De bakelieten handgreep wordt op een meegegoten 'pin' geperst, hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat de greep ooit nog los komt.

 

Alle producten worden uiteindelijk op de bodem van de pan voorzien van een productiedatum d.m.v. een stempel.

 

Voordat de pan de fabriek in Denemarken verlaat is deze door 8 verschillende kwaliteitscontroles gegaan.

 

SCANPAN geeft een garantie van 10 jaar op materiaal- en constructiefouten.

 

De Classic serie is geschikt voor alle warmtebronnen, behalve inductie.

 

IQ
De in 2010 gelanceerde lijn IQ is uitgevoerd met dezelfde hoogwaardige antikleef laag als bij de Classic en Professional pannen. Ook de 'body' van de pan is op dezelfde wijze gefabriceerd. Tijdens het eerder genoemde 'persgieten' wordt er echter een metalen plaat meegegoten die de pan tevens geschikt maakt voor het gebruik op inductie. Het hele productieproces is verder nagenoeg gelijk aan die van de Classic serie, echter de IQ serie is voor zien van een ergonomische anti-slip 'soft touch' handgreep en de glasdeksels zijn voorzien van een siliconen rand. De geïntegreerde uitsparingen, aangebracht in de deksel rand voeren overtollig stoom direct af.

 

PRO IQ
De nieuwe lijnafgewerkte rvs grepen heeft geresulteerd in een elegante en exclusieve reeks. Dedan ook dat ze nooit loskomen, zelfs niet bij professioneel gebruik. De grepen blijven koel tijdens het gebruik, tenzij de pan in de oven wordt gebruikt. Ook de dekselste voeren. De rand en handgreep zijn vervaardigd uit geborsteld RVS. De pannen en deksels zijn ovenbestendig tot 260°C.

 

CTX
De CTX pannenserie is opgebouwd uit maar liefst 7 lagen! Net als de IQ serie geschikt voor gebruik op alle warmtebronnen. De combinatie van RVS, aluminium en aluminiumlegeringen garandeert een optimale, snelle en geleidelijke warmteverdeling. De geborstelde RVS body en deksel met glas geeft de pan een chique uitstraling. De geklonken RVS grepen worden niet snel warm. Het keiharde titanium maakt het ook bij deze pan mogelijk om met metalen gereedschappen te werken zonder de werking van de antiaanbaklaag negatief te beïnvloeden.

 

FUSION 5
Deze pan is volledig opgebouwd uit 5 lagen. De combinatie van RVS, aluminium en aluminiumlegeringen garandeert een optimale, snelle en geleidelijke warmteverdeling. De (kook)pannen worden geleverd met een RVS deksel en handgreep. De greep is gegoten wat er voor zorg draagt dat deze niet te snel heet wordt. De randen van de pan zijn dusdanig vormgegeven dat afgieten gemakkelijker en zonder morsen gaat. De binnenkant van de pan is van hoogwaardig 18/10 staal en optimaal gepolijst wat de duurzaamheid van de pan ten goede komt.

 

De “5 Ply” pan is als volgt opgebouwd:
• Bodem 18/0 RVS
• Tussenlaag aluminiumlegering (daar bovenop/in verwerkt)
• Kern aluminium
• Tussenlaag aluminiumlegering
• Binnenkant 18/10 gepolijst RVS

 

De pan is geschikt voor alle warmtebronnen en vaatwasmachinebestendig.

 

IMPACT
Deze kook- en koekenpannen zijn voorzien van een sandwich bodem. Door deze bodem zal de warmte minder snel in de wanden van de pan trekken. De bodem is 6,4mm dik en bestaat grotendeels uit aluminium in combinatie met 18/0 staal, waardoor deze geschikt is voor inductie. De binnenkant van de pan is voorzien van hoogwaardig 18/10 roestvrijstaal. Ook de serie “Impact” is voorzien van de prachtige rvs geklonken grepen die niet snel heet worden. Alle pannen behalve de koekenpannen worden standaard geleverd met een glazen deksel. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen en vaatwasmachinebestendig.

 

MAITRE D'
Nieuw in degemakkelijk om het gerecht makkelijk uit de pan te scheppen of schoon te maken. De Maitre D' pannen zijn opgebouwd uit maar liefst 5 lagen.

 

Het schoonmaken

 

SCANPAN CLASSIC (messen)
De messen uit de serie “Classic” voldoen aan de hoge norm die tegenwoordig gesteld wordt aan kwaliteitsmessen. Het lemmet is gesmeed door verhitting en heeft een hardheid van 57 Rockwell.* Het snijoppervlak van het mes is volgens Europees gebruik geslepen in een hoek van 20-22°. De ovale greep van het mes is ergonomisch vormgegeven en met gevoel voor design ontworpen. Mede door de stijlvolle metalen afwerking aan de achterzijde van het heft wordt een optimale balans verkregen.

 

*De hardheid van het staal zegt veel over de kwaliteit van een mes, hieronder een overzicht van eigenschappen van messenstaal met verschillende hardheden in Rockwell (HRC):
• tot 52 HRC: Te zacht voor het fabriceren van messen.
• 52-54 HRC: Vrij zacht staal, redelijke kwaliteit. Messen met deze hardheid zijn gestanste messen (zgn bandstaal) Deze messen zijn een stuk goedkoper, maar de kwaliteit is niet vergelijkbaar met die van gesmede messen.

 

• 54-56 HRC: De hardheid van veel Franse koksmessen. Het staal is voldoende hard voor gebruik in de keuken, maar regelmatig gebruik van een aanzetstaal is nodig om het mes scherp te houden. Messen met deze hardheid zijn meestal makkelijk te slijpen.

 

• 56-58 HRC: Hardheid die bij professionele Duitse keukenmessen wordt toegepast. Messen met deze hardheid blijven voor gebruik in de keuken voldoende lang scherp, zijn nog net aan te zetten op een aanzetstaal en zijn nog redelijk goed te slijpen. Hier valt dus ook de “Classic” serie van Scanpan onder.

 

• 58-60 HRC: Hardheid die je over het algemeen tegen komt bij de betere keukenmessen uit Japan, zoals die van Global. Deze messen blijven aanzienlijk langer scherp dan goedkopere messen, maar zijn al weer een stuk lastiger te slijpen.

 

• 60-62 HRC: Messen met deze hardheid blijven lang scherp, maar er is kans op brosheid en de messen zijn vaak moeilijk te slijpen. Met moderne staalsoorten zijn deze nadelen redelijk te onderdrukken, maar de kwaliteit is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het gehele productieproces.

 

• 63-66 HRC: Momenteel zijn er messen verkrijgbaar met hardheden tot 66 HRC. Dit zijn geen messen voor het merendeel van de gebruikers, maar meer voor een specifieke groep liefhebbers. Messen met een dergelijke hardheid hebben nadelen zoals brosheid met als gevolg het uitbreken van stukjes van het lemmet bij onzorgvuldig gebruik, en vaak een lage weerstand tegen corrosie. Na gebruik meteen schoonmaken dus.